Friday, December 25, 2009

BUAT ADIK-ADIK MY SOFF2 DARI MYSOFF01 :)

Pada 18Dis - 22Dis, sebahagian penduduk melaka yang terdiri daripada golongan pemuda atau remaja telah dikumpulkan melalui satu program yang bernama Muslim Youth Smart Camp 2009 (MY SMAC09)...5 hari yang ditempuhi oleh mereka menyemai ukhwah Islamiyah dan terjalinlah ikatan..:)...bukan sahaja terjalin ukhwah diantara mereka, malah,mengisi mereka dengan ilmu-ilmu buat panduan hidup di masa hadapan~ ;)
Maka dengan ini, My Soff01 mengucapkan Tahniah dan selamat datang,ahlan wasahlan buat adik-adik MY SOFF02, Semoga kehadiran kalian memantapkan lagi gerak kerja MY CONCERN,MYSOFF1~
SUMBANGAN GAMBAR OLEH: EN.ZULFAHMI
TERIME KASIH =)


Persaudaraan Muslim Jambatan Ke Syurga
PERSAUDARAAN dalam Islam adalah suatu jalinan aqidah yang menghubungkan umat Islam antara satu sama lain. Ia juga ada kaitan dengan jalinan erat untuk bertaqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah.
Firman Allah bermaksud: "Dan orang yang menempati Kota Madinah dan beriman (Ansar) sebelum (kedatangan) mereka (Muhajirin), mereka mengasihi orang yang berhijrah kepada mereka. Dan mereka tidak menaruh keinginan di dalam hati mereka terhadap apa-apa yang diberikan kepada mereka (orang Muhajirin) ; dan mereka mengutamakan (orang Muhajirin) atas diri mereka sendiri, sekalipun mereka dalam kesusahan. Dan sesiapa yang dipelihara kekikiran dirinya mereka itulah orang-orang yang beruntung." (Surah al-Hasyr : ayat 9).

Persaudaraan sesama muslim adalah ikatan iman paling erat seperti yang dinyatakan Rasulullah di dalam hadis bermaksud: "Ikatan iman yang paling kuat ialah berkasih sayang kerana Allah dan marah kerana Allah."

Daripada perspektif Islam, persaudaraan satu sendi yang menjadi tunjang dalam usaha memperkuatkan binaan masyarakat Islam dan mengeratkan hubungan antara penganutnya. Persaudaraan atas dasar iman sentiasa dijadikan keutamaan di dalam nasihat-menasihati, memberikan khidmat, berkorban dan mengutamakan saudaranya melebihi dirinya sendiri.

Persaudaraan yang diwujudkan Islam mempunyai kedudukan paling tinggi daripada segala-galanya. Ia dapat dilihat kemuncak kepada persaudaraan ini yang terlaksana dengan jayanya pada zaman kehidupan Rasulullah dan sahabat selepasnya. Lanjutan daripada itu, ukhuwwah yang dibina dan dibentuk oleh Rasulullah juga dapat membentuk sebuah negara Islam yang dihormati dan disegani di seluruh dunia.

Imam al-Ghazali di dalam analisisnya membahagikan persaudaraan ini kepada pecahan yang besar iaitu persaudaraan secara pilihan sendiri atau yang diusahakan dan persaudaraan yang berlaku secara kebetulan.

Daripada penganalisaan itu, beliau selanjutnya mengklasifikasikan persaudaraan kepada empat kategori iaitu pertama, persaudaraan atas dasar untuk mendapatkan keseronokan.

Kedua, persaudaraan atas dasar kepentingan diri sendiri. Ketiga, persaudaraan yang diusahakan untuk mendapat kebahagiaan di akhirat seperti penuntut ilmu yang mengasihi gurunya dan seterusnya yang keempat iaitu persaudaraan yang diusahakan hasil cetusan daripada kesedaran iman dan takwa kepada Allah.

Kategori dibuat oleh Imam al-Ghazali itu, marilah kita kembali menilai diri kita adakah persaudaraan yang kita bina selama ini adalah kerana Allah atau sebaliknya. Persaudaraan yang berlandaskan keredaan Allah adalah satu ibadah dan penunaian ibadah itu akan memberi implikasi kebahagiaan, keampunan dan kejayaan hidup di dunia dan di akhirat. Untuk membuktikan ketepatan dan kebenaran persaudaraan yang sempurna dalam kategori yang keempat, Imam al-Ghazali membawakan contoh doa Rasulullah iaitu yang bermaksud:

"Ya Allah berikanlah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat."

Oleh itu, sebarang usaha untuk berkasih sayang, cinta mencintai, hormat menghormati, bekerjasama, tolong-menolong dan sebagainya sesama umat Islam yang diniatkan semata-mata kerana Allah adalah ikatan persaudaraan yang sempurna dalam erti kata yang sebenar.

Seterusnya Islam amat memerlukan supaya ikatan persaudaraan dapat mendalami hingga menjadi satu bangunan yang kuat serta saling berpaut antara satu sama lain. Dalam satu hadis Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Perumpamaan kaum muslimin yang saling kasih mengasihi dan cinta mencintai antara satu sama lain ibarat satu tubuh. Jika salah satu anggota berasa sakit maka seluruh tubuh akan turut berasa sakit dan tidak dapat tidur." (Riwayat Bukhari).

Dalam konteks ini, rohani dan jasmani akan terbentuk melalui ukhuwwah yang dipraktikkan dan sentiasa istiqamah dengannya. Ia juga berperanan sebagai ‘jambatan emas' ke arah pencapaian keamanan dan kesejahteraan yang diimpikan oleh setiap manusia ke arah menghalang unsur perpecahan dan permusuhan.

Allah SWT berfirman yang bermaksud :

"Sesungguhnya orang-orang mukmin itu adalah bersaudara. Oleh itu, damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat. (Surah al-Hujurat : ayat 10)

Pembentukan jasmani yang didasari melalui ikatan ukhuwwah akan berjaya kerana melaluinya manusia dapat melaksanakan apa saja yang mereka ingini ke arah penyempurnaan keperluan hidup mereka. Persaudaraan Islam juga akan melahirkan semangat untuk bekerjasama, bergotong royong dan saling bantu-membantu dalam memenuhi kesempurnaan dalam hidup.

Jika kita meninjau dari aspek rohani pula tersingkap di situ gugusan rahmat Allah SWT yang dikurniakan ke atas mereka yang mengutamakan nilai persaudaraan. Ini bertepatan dengan gesaan Rasulullah SAW kepada umat Islam supaya memperbanyakkan pertemuan di dalam kesempatan ibadah seperti solat berjamaah yang dapat merapatkan lagi hubungan persaudaraan. Oleh itu, tuntutan bersolat jamaah, ziarah menziarahi, memberikan hadiah dan sebagainya amat digalakkan di dalam Islam.

Selepas kita melihat beberapa kelebihan dan kebaikan persaudaraan Islam, kita perlu meyakini bahawa mukmin yang di dalam hatinya ikhlas dan jujur di dalam persaudaraan akan memperolehi dan berasakan betapa indah serta manisnya nikmat iman di dalam dirinya. Dia juga akan memperolehi kepuasan dan kebahagiaan jiwa yang memantapkan rohaninya serta memperkukuhkan ikatannya kepada Allah SWT.

Dalam erti kata yang lain, Rasulullah SAW sentiasa menyarankan bahawa mengeratkan persaudaraan sesama umat Islam adalah satu jambatan yang kita boleh istilahkan sebagai pasport atau visa untuk ke Syurga Allah SWT. Begitulah besarnya hikmat dan ganjaran yang dijanjikan oleh Allah SWT kepada mereka yang menghubungkan persaudaraan.

Persaudaraan adalah nikmat yang amat berharga kurniaan Allah SWT kepada umat Islam. Islam memandang seluruh umat manusia itu adalah sama dan tiada yang lebih mulia dari yang lain kecuali ketakwaan mereka kepada Allah.

Kita perlu ingat bahawa umat yang berpecah-belah akan menyebabkan hilangnya kekuatan dan menjadi umat yang lemah dan rapuh. Banyak contoh yang boleh dijadikan iktibar. Antaranya kita lihat negara yang tidak bersatu dan suka berpecah-belah, negaranya tidak aman dan harmoni sebaliknya menghadapi berbagai-bagai masalah yang merugikan diri sendiri dan negara.

Kesimpulannya, bagaimana rohani dan jasmani dapat dibentuk melalui persaudaraan adalah kesan daripada prestasi keimanan dan ketakwaan orang mukmin kepada Allah. Dalam erti kata yang sebenar, semakin tinggi dan kukuhnya ikatan persaudaraan di kalangan umat Islam, maka semakin tinggi dan kukuh keimanan dan ketakwaan umat Islam. Sebaliknya pula, perpecahan, persengketaan dan pertumpahan darah yang berlaku di kalangan umat Islam adalah lambang atau simbol kelemahan dan kelunturan iman dan takwa mereka.


Oleh Ahmad Tarmizi Zakaria
Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)
Petaling Jaya (PJ)


SUMBER : http://ismaweb.net/v2/Article196.html

0 comments: